9 Kasım 2015 Pazartesi

AŞURE

Yıllardır yaptığım ve herkesin gerek tadını gerekse kıvamını çok beğendiği bir tarif. 


Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
5 su bardağı şeker
16 su bardağı su
1 su bardağı fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı kuruüzüm
1 çay bardağı kuşüzümü
5-6 adet kurukayısı
7-8 adet karanfil
susam
tarçın
fındık
ceviz
nar
gülsuyu


Yapılışı:
Aşurelik buğdayımız geceden büyük bir tencereye konarak birkeç kez yıkanır ve üzerini çokça geçecek kadar su konarak bir taşım kaynatılarak sabaha dek bekletilir. Aynı anda ayrı ayrı kaplarda fasulye ve nohut da kabarması için ıslatılır.Sabah ilk iş fasulye ve nohut ayrı kaplarda olmak üzere haşlanır. Karanfiller bir cezvede kaynatılır.Bu arada buğdayımız sıcak su ile beyaz su çıkana dek birkaç kez yıkanır ve 16 bardak su konarak yaklaşık 15-20 dk. kaynatılır. Pirinç de eklenerek buğdaylar yumuşayana dek tekrar kaynatılır.Buğdaylar yumuşayınca içine fasulye ve nohut eklenir.Daha sonra da 1 saat kadar sıcak suda beklemiş olan kuruüzüm, kuşüzümü ve ince ince kıyılmış kurukayısılar eklenir.Ardından hemen kaynamış karanfillerin suyu ile şeker eklenir ve birkaç taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Ilınınca içine bir miktar gül suyu konur.
Aşuremizi kaselere doldurduktan sonra üzerine tarçın, tavada kavrulmuş susam, kıyılmış fındık, iri ceviz parçaları ve nar taneleri konarak duamız edilir ve sonrasında da bir güzel afiyetle yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder